Slaný koláč se zelím

3

hodnoceno: 17
Příprava: 140 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 0,5
      ks cibule
    • 250
      g máslo
    • 1
      lžička sůl
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      ks vejce 1 velké a 1 malé
    • 100
      ml bílé víno sušší
    • tuk na vymazání formy
    • 500
      g kysané zelí
    • kmín
    • 3
      plátek uzené maso silnější plátky, nebo šunka
    • med nebo cukr
    • 100
      g špek
    • 2
      lžíce škvarky mletých

Postup přípravy receptu

  • Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
  • Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
  • V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
  • Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
  • Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
  • Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.
Zařazení: Pizza a langoše Slané

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: