Připravíme si kvásek (rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka se špetkou cukru). Mouku dáme do mísy a přidáme kvásek, vejce, mléko, oloupanou a rozmačkanou bramboru, olej, sůl a cukr. Zpracujeme těsto, které necháme kynout 1 hodinu na teplém místě.
Do pánvičky dáme trochu olivového oleje, vinnou klobásku vytlačíme ze střívka, rozdrobíme ji, přidáme trochu papriky a společně s drobně nakrájenou cibulkou osmahneme. Sýr nakrájíme na kostičky a spolu s petrželkou přidáme do vychladlé klobásky.
Těsto vyválíme na plát (případně 2 pláty, pokud chceme 2 záviny), poklademe náplní, zavineme a necháme odpočinout dalších 30 minut. Troubu zahřejeme na 200 °C, závin potřeme mlékem a pečeme 25–30 minut.
Do mísy prosijeme odvážené množství cukru a mléka, promícháme a přesypeme do pekárny. Přidáme med, sirup, aroma a vodu…
více o Falešná marcipánová hmota
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme…
více o Zapečená (nejen) krůtí játra