Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

3

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      ks brambory středně velké
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina

Postup přípravy receptu

  • Tohle zelí vaříme již po několik generací. Je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním ohrnoval nos.
  • Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím ji nevyléváme – lze použít na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, přiměřeně zalijeme čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření vodu scedíme a zelí necháme pod pokličkou stát, aby nevychladlo. Dva syrové brambory nastrouháme najemno. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažíme uzené nakrájené na malé kostičky. Může to být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndáme do misky a na pánvi necháme pouze tuk. Na rozpálený tuk vsypeme 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvoříme tmavší jíšku. Pak přilijeme studenou vodu, aby se vytvořila hustá hmota a přidáme nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat. Přidáváme pořád vodu, až dosáhneme hustoty omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření vše nalijeme na zelí a promícháme. Přidáme vypečené kousky slaniny – až v tuto chvíli, protože jinak by se přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta. Nakonec můžeme přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku.
  • Co si dáte k zelí, to nechám na vás. U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový či houskový knedlík.
Zařazení: Přílohy Zeleninové

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: