Z masa odřežeme tuk. Kuře osolíme zevnitř i zvenku. Máslo necháme změknout a smícháme ho s nasekanými bylinkami. Tuto směs vetřeme do uvolněné kůže na prsou. Kuře tím pádem zůstane šťavnatější. Zbytek ochuceného másla vložíme do břišní dutiny, přidáme citrón a kuře svážeme. Troubu předehřejeme na 230 stupňů, protože potřebujeme povrch kuřete rychle uzavřít.
Kuře dáme na mřížku a vložíme do trouby. Pod mřížku dáme pekáč s trochou vody, do kterého se nám bude zachytávat vypečená šťáva. Po půl hodině pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a kuře za pravidelného přelévání pozvolna dopečeme. Nadměrným pečením se kuře může vysušovat a ztrácet chuť. Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80 ˚C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75 ˚C.
Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa, a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně a bez krve, je kuře hotové. Kuře vyjmeme a dáme do alobalu, aby se zatáhlo, ale zároveň zůstalo teplé.
Výpek přivedeme k varu, přidáme šťávu z alobalu, vypražíme do tuku, přidáme lžíci mouky, opražíme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 20 minut a procedíme.
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Vše smíchat dohromady, nalít do lahve a užít si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za pikao, nebo Tatra mléko…
více o Vaječný likér snadno a rychle
cukr,med,heru,vejce,mléko a sodu dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Až to začne bublat odstavíme a…
více o Medovník pro mlsný jazýček
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli…
více o Francouzská cibulačka IV.