Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.
Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10– 15 minut v otevřeném hrnci a promícháme.
Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli. Poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.
Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.
Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy – hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté zchladíme.
Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).
Všechny tyto ingredience se dají sehnat ve speciálních obchodech sushi zejména v Praze a jiných velkých městech. Pokud byste je nemohli sehnat, občas jdou nahradit něčím jiným, ale pak už to není pravé sushi.
Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek. Tento kvásek vlijeme do…
více o Bylinkový chléb v troubě
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, špetku…
více o Výborná chlebíčková pomazánka
Ušlehat žloutky s cukrem, vodou, olejem, přidat mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, rozdělit těsto…
více o Mandarinkové krémové řezy
Do teplého oleje vsypeme postupně kolečka cibule, zrnka kukuřice, kousky hub i pórku a krátce podusíme. Ochutíme solí,…
více o Cibulový salát s houbami