Maso omyjeme, očistíme, osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky vhodné k napichování. Posypeme kořením 7 pepřů, přidáme olej a necháme uležet v ledničce (alespoň 2 hodiny). Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme rovněž na kousky vhodné k napichování, cibuli rozkrojíme na čtvrtky. Posypeme kořením na grilovanou zeleninu a pokapeme olivovým olejem. Necháme také marinovat v ledničce.
Předehřejeme si troubu na 220 °C na funkci grilování.
Na špejle napichujeme všechny marinované ingredience. Připravíme si pekáč, vložíme alobal, lehce pokapeme olejem a pokládáme hotové špízy, které dáme do trouby a pečeme cca 45 minut.
Doporučuji mít mřížku na spodním patře trouby. Nejprve grilujeme 15 až 20 minut, poté na 10 minut přepneme troubu na funkci grilovaní s ventilátorem a to samé opakujeme pro druhou stranu špízu. Během grilování si dáme vařit brambory ve slupce, které těsně před podáváním špízu vložíme do trouby a lehce ogrilujeme.
K masu si připravíme dip ze zakysané smetany s česnekem, pepřem, trochou kečupu a sladké papriky. Dip lehce poprášíme podravkou, pro lepší chuť můžeme přidat i trochu tatarské omáčky. Koření na bylinkové máslo smícháme s trochou másla, které dáme na brambory při podávání.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme tvaroh, ořechy - mleté i sekané, tuhý sníh z bílků, mouku…
více o Tvarohové řezy s rozinkami
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné…
více o Tvarované motané perníčky
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
Luštěniny přes noc namočíme do vody a druhý den ve stejné vodě uvaříme s kroupami. Před dokončením přidáme nastrouhanou…
více o Bratříčkova polévka z Hané