Zadělávané nekynuté koláče svatební nebo pouťové

2.78

hodnoceno: 9
Příprava: 50 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • sůl
    • 600
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 10
      lžíce mléko
    • 70
      g moučkový cukr
    • 2
      ks droždí
    • 0,5
      kg tuk (půl Hera, půl máslo)
    • drobenka
    • náplň tvarohová, maková, ořechová, nebo pikantní marmeláda

Postup přípravy receptu

  • V míse zaděláme těsto (je to lepší než na vále, nikam mouka nepadá, zpracovává se rukama). Do mouky uděláme důlek, okolí lehce osolíme, do důlku nadrobíme kvasnice, nasypeme na ně cukr a zalijeme vlažným mlékem. Toto uděláme, až když máme připravené náplně, mléko rozšlehané s vejcem a drobenku. Jakmile kvásek nakyne, přidáme vejce a všechen tuk (nerozpuštěný) a rukama zpracujeme těsto – podle potřeby přidáváme mouku. Těsto musí být vláčné a nesmí se lepit na prsty, ne však tuhé!
  • Těsto dáme na pomoučený vál, ukrojíme kus, rozválíme asi na 0,5 cm a rádýlkem uděláme čtverečky – velikost každý podle svého. Čtverečky naplníme náplní, spojíme do šátečku, dobře přimáčkneme, namočíme ve vejci a drobence a klademe na plech – nevymazaný, protože v těstě je dost tuku. Pečeme ve středně horké troubě, po částečném vychladnutí pocukrujeme a vychladlé klademe do mísy.
  • Naše rodina tyto koláče dělá již po několik generací a jsou vynikající! Čím starší, tím lepší – pokud vydrží. My je máme nejraději s pikantní marmeládou, nejlepší je kupovaná marmeládová směs, protože je dobře tuhá. Až je jednou vyzkoušíte, budete se k tomuto receptu vracet.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: