Na náplň: 50 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g tvarohu, 1 vejce, 1/2 ks citronu
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1 balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr. Směsí polijeme nakrájené rohlíky v míse tak, aby se všechny plátky navlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka. Naopak když jsou navlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe polovinou navlhčených rohlíků. Na ně naklademe plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat. Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla nebo povrch pokapeme rozpuštěným máslem.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Uvaříme dětskou krupicovou kaši dle návodu.
Když je kaše hotová přidáme pudink (rozmíchaný v mléce). A vaříme dalčí…
více o Pudinková bábovka (nepečená)
Citrónový krém
1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se…
více o ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort