Adventní sušenky Spekulatius

3.3

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 200
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 0,5
      lžička muškátový květ
    • 500
      g polohrubá mouka výběrová (=Typ 405)
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 0,5
      lžička zázvor - mletý
    • 100
      g mandle na plátky
    • 1
      lžička semínka kardamonová
    • 300
      g hnědý cukr
    • 2,5
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička nové koření mleté

Postup přípravy receptu

  • Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřicím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi. Hnětením vyrobíme speciální křehké těsto, ze kterého vytvarujeme rolku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Další krok se odvíjí od toho, jaké máme příslušenství. Varianta A: Pokud máme speciální vyřezávanou formičku (nebo formičky) na Spekulatius, tak ji pomoučíme (tip: je lepší nevymazávat) a do této formičky vtlačíme přiměřené množství těsta, zarovnáme a přebytečné těsto odstraníme. Poté vtlačíme několik mandlových plátků a na plech vyložený papírem na pečení vyklepeme těsto z formičky. Při uvedeném množství surovin nám takto vyjdou asi 3 plechy.
  • Varianta B: Máme-li vyřezávané prkno nebo vyřezávaný váleček na Spekulatius, vyválíme těsto na mírně pomoučeném vále klasickým (tedy nevyřezávaným) válečkem na tloušťku 2–3 mm. Pomoučeným prknem nebo vyřezávaným válečkem se do těsta poté vtlačí obrázkové motivy. Podél zároveň vtlačených kontur pak ručně vyřízneme z těsta čtverečky, které hladkou stranou dolů pokládáme na plechy vyložené papírem na pečení, a které jsme ještě navíc posypali plátky mandlí.
  • Varianta C: Pokud máme váleček na vykrajování Spekulatius, rovněž vyválíme těsto nejprve na tloušťku 2–3 mm klasickým válečkem na mírně pomoučeném vále. Poté těsto přejedeme vykrajovacím válečkem, je nutné přitom přitlačit. Váleček by měl kontrolovat správnou tloušťku těsta a při jeho použití nám vzniknou některé z oblíbených motivů a forem sušenek Spekulatius, které opatrně přeložíme na plechy vyložené papírem na pečení a posypané plátky mandlí. V každém případě bychom mezi nehotovými sušenkami měli nechat malé odstupy, jelikož se během pečení mírně zvětší. V předehřáté troubě pečeme buď horkovzdušně všechny plechy při 180–190 °C nebo jednotlivě při spodním a horním ohřevu při teplotě 200–220 °C cca 15 minut. Pokud těsto nemá správnou tloušťku (resp. pokud je moc tlusté), což se stává hlavně při variantě B, tak bude nutné dobu pečení prodloužit o 5–10 minut. Hotové Spekulatius necháme vychladnout na roštu. V dózičkách na keksy mohou Spekulatius údajně vydržet čerstvé i několik týdnů. Při vysokém faktoru závislosti, kterou tyto sušenky způsobují, jsou ovšem zpravidla snězené během pár dní.
  • Spekulatius pocházejí z regionu Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. Jedna domněnka je, že by slovo Spekulatius mohlo pocházet z latinského speculum = zrcadlo (kvůli zrcadlově do formiček zařezaným motivům). Avšak je pravděpodobnější, že se název odvozuje od latinského názvu pro biskupa (= speculator – dozorce, pozorovatel). Motivy sušenek totiž původně pocházejí z tzv. příběhu Mikuláše, který může být vyprávěn na základě správného seřazení motivů. Dnes to už však není pravidlem. Navíc existují různé druhy Spekulatius (kromě tohoto ještě např. bez mandlí či méně kořeněné a jednoduše máslové). Typickou chuť dodává běžně stejnojmenná směs koření, jejíž originální receptura se však postupem času ztratila, a tak různí výrobci koření používají na tuto směs různé druhy a poměry koření. Jedna z variant např. obsahuje pouze skořici a hřebíček, jiné jsou – jako třeba zde v receptu uvedená směs – rozsáhlejší a nejspíš i chuťové příjemnější a zajímavější. Dříve se Spekulatius také pekly výhradně bez kypřicího prášku, v dnešní době je to celkem normální postup, pro zachování jistých tradic se však dá použít namísto klasického, chemicky vyrobeného prášku do pečiva vinný kámen, který je přírodním produktem. Formy na Spekulatius jsou v ČR těžko dostupné, jelikož jsou tyto sušenky u nás ještě relativně neznámé, díky internetu je však možné je objednat ze zahraničí. Úplně v nejhorším případě si člověk (kterému tolik nezáleží na motivech) může vyválet těsto na požadovanou tloušťku a použít klasické vykrajovací formičky, i když se tak člověk připraví o estetičnost svých Spekulatius.
Zařazení: Moučníky Cukroví

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: