Kynuté máslové koláčky

2.75

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto:
    • 120
      g máslo rozpuštěné(80g) a změklé(40g)
    • sůl - špetka
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 200
      ml mléko vlažné, asi
    • 60
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 30
      g droždí
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • 3
      lžíce olej

Postup přípravy receptu

  • Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku promícháme, necháme vzejít kvásek. Poté přidáme rozpuštěné vlažné máslo, vanilkový cukr, citronovou kůru, rum, sůl, vejce, zbylé mléko a olej, vše řádně promícháme a na teplém místě necháme vláčné těsto asi 30 minut kynout.
  • Pak těsto na pomoučněném stole rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme změklým máslem, pevně svineme a roládu pokrájíme nití nebo pomaštěným nožem na plátky.
  • Kolečka z těsta přeneseme na vymaštěný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed každého kolečka vytlačíme důlek, který naplníme dle své chuti makovou, povidlovou, tvarohovou, ořechovou nádivkou nebo jablečným nebo hruškovým rozvarem...
  • Na plechu necháme ještě krátce nakynout a dáme péct do předehřáté trouby (180°C) dorůžova na cca 20 minut.
  • *Koláčky před pečením můžeme potřít vejcem, posypat žmolenkou nebo po upečení posypat moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Koláče

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: