Babiččiny mléčné medové karamelky

3.2

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 70
      g máslo
    • 250
      ml mléko
    • 70
      g med
    • káva trochu
    • 250
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Mléko, cukr, máslo a med dáme vařit do hrnce – nejlépe takového, kde se hmota nebude přichytávat. Pomalu zahříváme. Až se vše rozpustí a spojí, opatrně vaříme do zhoustnutí. I když budeme míchat, hmota začne postupně karamelizovat – ze světle béžové barvy se změní na hnědou až tmavě hnědou.
  • Nakonec získáme karamelový sirup velmi husté konzistence. Je potřeba vytrvat (mně svaření hmoty trvalo přes hodinu) a opravdu hmotu svařit na velmi hustou kaši. Před koncem dochutíme trochou kávy a v případě potřeby ještě povaříme. Káva příjemně srazí výraznou sladkost karamelového sirupu. Výslednou hmotu jsem potom procedila přes sítko (kvůli vysráženým bílkovinám) a získala krásně jednolitý polotovar, který nalijeme na máslem vytřený plech a necháme ztuhnout. Ještě než hmota úplně zatuhne, krájíme nožem namočeným ve studené vodě úhledné karamelky.
  • Na co dávat pozor: nepřipálit, hrozí zhořknutí a hlavně vytrvat ve vaření, jinak budou karamely stále lehce tvárné a nebudou držet tvar!
  • Každopádně to chce ohledně správné hustoty zkušenost a praxi, já už se babičky zeptat nemůžu, bohužel. Proto se mi taky první várka tvarově rozjela, nalila jsem je na plech brzy a úplně neztuhly. Zato byly krásně světle karamelové a měkoučké. Druhý pokus už sice krásně tuhnul, ale pro změnu moc rychle a výsledné karamelky byly tvrdší a tmavší.
  • Chutnaly však skvěle po medu a byly krásně mléčně sametové. A výborné byly i jako lízátka!
  • P.S. V receptu se píše, že je možné na konci přidat hrst sekaných ořechů. U nás došly, tak byly karamelky bez ořechů, ale myslím si, že by to nemuselo být špatné.

Podobné recepty

Použité suroviny: Cukr Káva Máslo Med Mléko

Doporučujeme

Další doporučené recepty: