Bochánek, který se vždy povede

3.3

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 180
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 350
      g hladká mouka
    • vejce na potření
    • 0,3
      l mléko
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 350
      g hrubá mouka
    • 60
      g rozinky
    • 60
      g mandle
    • 1
      špetka muškátový oříšek strouhaný
    • 1
      lžíce cukr a 1 lžíce hladké mouky do kvásku
    • 140
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oříšek. Vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zaděláme hustší hladké těsto. Dobře propracujeme, nesmí se chytat ani vařečky ani mísy. Dobře se zpracovává v robotu nebo hnětači (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, přidáme ještě trošku mouky.
  • Do zpracovaného těsta přidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo vytřený tukem. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme sekanými loupanými mandlemi.
  • Do středu bochánků nastříhneme nůžkami nebo nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160–170 °C a dopečeme. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí, když se nelepí těsto na špejli, jsou propečené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: