ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE

3.07

hodnoceno: 14
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Citrónový krém
    • 75
      g máslo
    • 6
      ks žloutek
    • 100
      ml citronová šťáva
    • 3
      ks citronová kůra ze
    • 100
      g cukr krupice
  • Korpus
    • sůl
    • 300
      g moučkový cukr
    • 6
      ks bílek
    • 2
      lžíce kakao
    • 2
      lžíce balzamiková redukce
  • Pařížská šlehačka
    • 1000
      ml smetana ke šlehání 33%
    • 700
      g čokoláda 70%

Postup přípravy receptu

  • Citrónový krém
  • 1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbejte na to, abyste strouhaly pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl na nic…
  • 2. Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše.
  • 3. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny.
  • Pařížská šlehačka
  • 1. Nalámejte čokoládu do skleněné nebo nerezové velké mísy, která Vám bude pasovat k hrnci, bude třeba totiž rozpouštět čokoládu ve vodní lázni. Položte mísu na hrnec s trochou vody (2 cm) a přiveďte k varu, ale nevařte, nechte jen táhnout. Zalijte čokoládu částí smetany, tak aby byla téměř potopená a počkejte dokud se čokoláda nerozpustí.
  • 2. Dobře promíchejte smetanu s čokoládou a když je směs hladká, přidejte zbývající část smetany, promíchejte a nechte vystydnout. Čokoládový krém je třeba nechat dobře vychladit než ho budete šlehat. Po vychlazení je smetana mnohem hustší, přidala jsem 4 obrázky konzistence.
  • 3. Ušlehejte šlehačku a držte se pravidla, které platí i u obyčejné šlehačky a bílkového sněhu, šlehejte na co nejnižší výkon. Trvá to déle, ale tvoří se mnohem menší bublinky a sníh i šlehačka jsou tak pevnější a stabilnější.
  • Korpus
  • 1. Předehřejte troubu na 200°C (horký vzduch).
  • 2. Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 6 bílků se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré ho nepřešlehat. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru, vyrábím cukr moučka.)
  • Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu.
  • 3. Přidejte kakao, balzamiko a lehce, krátce vmíchejte lžící, tak aby vzniklo mramorování.
  • Připravte si 2 plechy vyložené pergamenovým papírem, na každý si podle talířku nebo misky obkreslete kruh, který vám usnadní formování 4 symetrických pusinek. (cca 15-20 cm velký, tak, aby se vešly dva kruhy na jeden plech, myslete na to, že se trochu zvětší)
  • 4. Rozdělte sníh na 4 hromádky, do středu každého kruhu jednu a lžící rozetřete. Nemusíte se příliš snažit, budou spojeny šlehačkou a částečně se rozmočí.
  • 5. Vložte oba plechy do trouby, snižte teplotu na 130°C a pečte 1 hodinu a 15 minut. Troubu v průběhu neotvírejte! Po uplynutí času, když se zdají být na povrchu pevné a křupavé, vypněte troubu a s lehce pootevřenými dvířky, nechte vychladnou a dosušit.
  • 6. Když jsou korpusy pokojové teploty, ušlehejte šlehačku. Na servírovací talíř položte první korpus, namažte citrónovým krémem, lžící rozetřete 1/4 šlehačky, zakryjte dalším sněhovým korpusem a takto naplňte zbývající tři vrstvy. Poslední vrstvu odekorujte třeba kakaem, citrónovou kůrou, strouhanou čokoládou nebo podle Vaší fantazie.
  • 7. Vychlazený alespoň tři hodiny můžete servírovat.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: