Hrníčkové rohlíčky a pletýnky

2.29

hodnoceno: 7
Příprava: 90 minut
Porce: 8
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na těsto
    • 1
      lžička sůl
    • 5
      hrnek hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 1,5
      hrnek mléko vlažné
    • 1
      kostka droždí 42 g
    • 200
      g rostlinný tuk
    • 1
      špetka cukr
  • Na dokončení zbylého
    • sůl hrubá
    • 1
      ks vejce na potření
    • oregáno apod.
    • kmín
    • česnek sušený
  • První náplň
    • 1
      ks pórek střední
    • 1
      ks vejce
    • 100
      g tvrdý sýr 80–100
    • 150
      g uzeniny anglická slanina, šunkový salám, libový párek apod.
  • Druhá náplň
    • 3
      stroužek česnek 2–3
    • 1
      ks vejce
    • 250
      g tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  • Těsto: Do mísy prosijeme mouku. V prostředku uděláme důlek, nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme cukr a rozdrobíme droždí. Takto připravený kvásek necháme vzejít, pak smícháme s moukou, rozpuštěným tukem (nejvíce se mi osvědčilo dělat z másla a sádla půl na půl, ale lze použít i Heru), vejcem, zbylým mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout.
  • Příprava náplní: Pórek rozřízneme po délce, umyjeme a příčně nakrájíme na co nejjemnější půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostičky a sýr nastrouháme na středním struhadle. Pokud chcete, můžete okořenit oreganem. Vlijeme půlku rozšlehaného vajíčka (spolu se sýrem funguje jako pojidlo, aby se vám náplň při jezení nesypala ven).
  • Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme syrové vejce a rozetřený česnek. Většinou není třeba solit, sýr bývá dost slaný.
  • Těsto rozdělíme na šest až osm částí (záleží, jak velké rohlíčky chceme dělat) a z poloviny děláme pórkovo-uzeninové rohlíčky. Každou část postupně na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm. Překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku. Naplníme mírně náplní a srolujeme od širšího konce do tvaru rohlíčku. Konec (špička) těsta by měl být pod rohlíčkem dole, aby se při kynutí a pečení nerozmotal. Rohlíčky necháme ještě 10 minut kynout a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat hrubou solí, oreganem nebo i kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut.
  • Z druhé poloviny těsta (tedy zbylých 3–4 částí) děláme sýrovo-česnekové pletýnky. Každou část rozdělíme na 8 dílků. Všechny rozválíme do dlouhého pruhu, který podélně potřeme ve středu hmotou ze strouhaného sýra, vajíčka a česneku. Pak pruh smotáme jako roládku, aby náplň byla uvnitř a z této plněné „nudle“ uvážeme preclík. Opět necháme ještě 10 minut kynout, potřeme vejcem a můžeme posypat hrubou solí, granulovaným česnekem apod.
  • Pečeme také ve střední troubě 15 minut.
  • Na recept není třeba váhy (200 g tuku odhadneme z kostky Hery, másla nebo sádla celkem snadno). Samozřejmě je možné rohlíčky a pletýnky plnit i jinými náplněmi. Pro různé druhy náplní volím i odlišné tvary, aby každý věděl, co dostane do pusy dostane. Z celého množství dělám 48 větších nebo 64 kousků.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: