Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

3

hodnoceno: 12
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 150
      g máslo
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 120
      g cukr krupice
  • Náplň
    • 750
      ml mléko
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      ks bílek
    • 2
      balíček vanilkový pudink
    • 300
      g mák mletý
    • 1
      ks kompotované mandarinky
    • 150
      g cukr krupice
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  • Ze všech surovin na těsto uděláme drobenku. Polovinu nasypeme do vymazané, nebo papírem vyložené dortové formy a přitlačíme. Pak uvaříme klasický pudink s krupicovým cukrem, do uvařeného vsypeme umletý mák a necháme vychladnout. Mandarinky necháme okapat, poté je vmícháme do vychladlého krému. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevný sníh a také zlehka zamícháme do krému. Krém naneseme na drobenkovou vrstvu ve formě, uhladíme a posypeme zbylou drobenkou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi při 180 °C dorůžova.
  • Moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou na bílou polevu, kterou ozdobně přelijeme vychladlý koláč. Na dozdobení můžeme použít i několik dílků mandarinky.
  • Doporučuji péct v dortové formě 28–⁠33 cm, aby byl koláč vysoký víc než 3 cm, pak zůstane šťavnatý.
Zařazení: Koláče Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: