Kynuté tvarohové koláče

4

hodnoceno: 2
Příprava: 120 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 2
      špetka sůl
    • 2
      ks vejce
    • 400
      ml mléko
    • 1
      ks droždí
    • 200
      g hera
    • 1
      sklenice marmeláda nejlépe rybízová
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 200
      g cukr krupice
  • Náplň
    • vejce
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 200
      g rozinky
    • 4
      ks tvaroh
    • 2
      lžíce moučkový cukr
  • Posypka
    • 150
      g hera
    • 150
      g hrubá mouka
    • 150
      g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  • Ohřejeme mléko. Z trochy mléka, 3 lžic cukru, nadrobených kvasnic a trochy mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple chvíli kynout. Do větší mísy nasypeme necelé kilo mouky, sůl, 1 vejce, zbytek cukru a mléka. Přidáme rozpuštěnou heru a vařečkou nebo hnětacími háky ručního šlehače důkladně zpracujeme v hladké těsto. Těsto je hotovo, když se přestane lepit ke stěnám mísy (15–30 minut). Přikryjeme utěrkou a dáme na minimálně hodinu a půl kynout na teplé místo.
  • Připravíme si náplň a drobenku. Na náplň smícháme rozinky, které mohou být namočeny v rumu, vanilkový cukr, 1 či 2 lžíce moučkového cukru, tvarohy a vejce.
  • Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a hery, nejlépe prohněteme rukou. Směs by měla držet pohromadě, mírně lepit, ale současně i drobit. V případě potřeby přidáme mouku nebo tuk.
  • Když je těsto vykynuté, polévkovou lžící ukrajujeme bochánky velikosti necelé lžíce. Bochánky pokládáme na vál pomoučený zbytkem mouky. Do každého bochánku dáme lžičku tvarohové náplně a zaděláme do bochánku. Naplněný bochánek položíme zadělanou stranou na plech s pečicím papírem. Prsty bochánek roztlačíme do kulaté placičky.
  • Placičky klademe na plech s větším rozestupem – ještě nakynou, tak ať se nespečou. Když je takto hotový celý plech, placičky po okrajích potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed lžičkou uděláme důlek, kam položíme kousek marmelády. Marmeláda by měla být tužší, ať příliš neteče. Používám domácí rybízový džem – je i mírně kyselejší, koláče tak nejsou ani příliš sladké. Navrch dáme hromádku drobenky, necháme na plechu ještě chvíli kynout a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme dozlatova (přibližně 15 minut, je však třeba hlídat, každá trouba peče jinak).
  • Postup je dost podrobný, ať to zvládne i začátečník. Je to pracné, ale výsledek rozhodně stojí za to! Koláčů mívám až 80, takže pro větší návštěvu jsou jak ušité. V den, kdy je pečeme, je obvykle i obědváme s bramborovou polévkou.
Zařazení: Moučníky Koláče

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: