Lasagne s boloňskou omáčkou a bešamelem

2.9

hodnoceno: 10
Příprava: 120 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 2
      ks cibule
    • 20
      g máslo
    • 0,3
      ks celer nastrouhat
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks mrkev nastrouhat
    • 2
      hrst eidam sýr může být i jiný sýr dle chuti a libosti
    • 2
      ks česnek stroužky
    • 1
      hrst hladká mouka
    • 3
      dl mléko
    • 2
      ks hřebíček
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 0,5
      kg mleté maso může být vepřové i hovězí
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      hrst rozmarýn trocha sušeného koření, může být samozřejmě čerstvé
    • 2
      dl červené víno
    • 2
      dl vývar zeleninový, hovězí nebo kuřecí
    • 2
      hrst parmazán
    • 12
      ks lasagne záleží na velikosti zapékací misky
    • 2
      špetka muškátový oříšek
    • 50
      ml olej
    • 1
      ks nakládaná loupaná rajčata plechovka

Postup přípravy receptu

  • Příprava boloňské omáčky:
  • Na oleji a cibulce orestujeme nastrouhanou mrkev a celer. Necháme opékat asi 10 minut dozlatova, pak přidáme česnek a maso, rozmarýn a restujeme 10 minut. Přidáme červené víno, to necháme postupně vyvařit – asi 15 minut a přidáme vývar a rajčata z plechovky. Vše necháme na mírném ohni dusit asi 40 minut podle druhu masa.
  • Příprava bešamelu:
  • Začneme přípravou mléka, které dáme vařit s bobkovým listem, cibulí (předem rozřízneme na dvě půlky) a dvěma hřebíčky. Vaříme asi 10 minut, pak zcedíme a necháme vychladnout. Na pánvi si rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku – uděláme klasickou jíšku a zalijeme mlékem. Vaříme asi 10 minut, dokud nám bešamelová omáčka nezhoustne. Dosolíme a dopepříme dle chuti a nakonec přidáme muškátový oříšek.
  • Lasagne:
  • Plátky lasagní dáme do vroucí vody (s trochou oleje) povařit na 5 minut, pak vyndáme a dáme do mísy se studenou vodou.
  • Příprava lasagní do zapékací misky:
  • Do zapékací misky dáme pečicí papír a začínáme vrstvou bešamelu, pak lasagne, pak boloňská omáčka a postup opakujeme, dokud máme suroviny. Mezi vrstvy můžeme přidat ještě sýr. Na závěr končíme bešamelem a posypeme pořádnou dávkou sýru. Dáme zapéct na 30–40 minut.
Zařazení: Těstoviny

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: