Pravá italská pizza pro každého

2.67

hodnoceno: 6
Příprava: 60 minut
Porce: 3
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 180
      g voda
    • 360
      g hladká mouka
    • 5
      g droždí
    • mozzarella
    • nakládaná loupaná rajčata

Postup přípravy receptu

  • Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.
  • Tradiční italské těsto zahrnuje pouze tyto čtyři základní suroviny: mouka, voda, sůl, kvasnice. Avšak základem dobrého těsta je nechat jej nejen nakynout, ale také dobře „uzrát". Proces zrání, při kterém proběhne na tři sta enzymatických procesů, trvá přibližně 24 hodin. Proto budeme těsto dělat den předem a poté jej uložíme do lednice. Během této doby se budou štěpit cukry, bílkoviny a také tuky. Takové těsto bude velmi chutné, křupavé, s výraznou vůní a lehce stravitelné.
  • Pokud potřebujete pizza těsto rychle, použijte stejný recept, jen nedávejte těsto do lednice a nechte jej vykynout při pokojové teplotě přibližně dvě hodiny.
  • Ve středně velké misce promícháme mouku a sůl. Přidáme droždí, vodu a vše důkladně promísíme. Teprve nyní, když nám mouka pojala veškerou vodu, můžeme přidat olivový olej a na pracovní desce uhněteme saténově hladké těsto. Hotové těsto je středně tuhé, neroztékavé konzistence. Těsto naporcujeme a vyválíme tři těstové koule, které dáme na velký talíř. Potřeme je lehce olejem a důkladně je přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neosychaly. Nyní je vložíme do lednice a necháme enzymy, aby dokončily ostatní práci za nás. (Těsto se dává do lednice ihned po uhnětení a naporcování.)
  • Druhý den je vyndáme a necháme je po dobu jedné hodiny odležet, aby získaly pokojovou teplotu. Pomocí válečku (nebo ručně) vyválíme kulaté těsto, které dáme na pečicí plech (nebo nejlépe pouze na pečicí papír). Potřeme rajčatovou omáčkou, přidáme sýr a ostatní suroviny. Mezitím se nám již předehřívá trouba na min. 250 °C. Čím rychleji pizzu upečeme, tím bude lepší. Proto troubu během pečení neotevíráme, aby nám neunikalo teplo. (Pravá neapolská pizza se peče na 485 °C přibližně jednu minutu.) Nyní již máme na pizze drcená rajčata, mozzarellu, a proto ji můžeme vložit do trouby. Pečení bude trvat přibližně 10–15 minut. Po upečení ji urychleně spotřebujeme. Těsto lze také zmrazit a kdykoliv v případě potřeby použít.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: