Vánoční pečený čaj

3.6

hodnoceno: 5
Příprava: 60 minut
Porce: 25
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 4
      lžíce hnědý rum
    • 10
      ks hřebíček
    • citronová šťáva
    • 2
      kg ovoce dávám jablka, hrušky, pomeranče, jahody
    • skořice - mletá
    • 1
      kg cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Ovoce můžeme dát a namíchat podle vlastní chuti. V rozpisu je ovoce a množství, jak jsem ho namíchala já.
  • Jablka a hrušky omyjeme a i se slupkou nakrájíme na stejné asi centimetrové kostky, které vložíme do větší misky. Mandarinku oloupeme, rozdělíme ji na dílky a přidáme do misky. Místo mandarinky můžeme použít pomeranč. Dále přidáme omyté maliny, cukr, skořici, rum, citronovou šťávu, hřebíčky a vše důkladně promícháme.
  • Připravenou směs přendáme do pekáčku s příklopem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 30 minut. Potom pokličku sundáme a necháme péct odkryté ještě 15 minut. Během pečení asi 2 - 3krkát promícháme. Než se čaj upeče, připravíme si malé zavařovací skleničky.
  • Po upečení čaje si nahřejeme skleničky a plníme je ještě horkou směsí. Pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme 20 minut. Potom je postavíme na dno a necháme vychladnout. Takto připravený čaj můžeme skladovat celou zimu. Z této dávky jsem udělala 5 skleniček od moravanky.
  • Vánoční pečený čaj podáváme tak, že do hrnečku dáme 2 - 3 lžičky a zalijeme horkou vodou. Necháme vylouhovat a přecedíme. Já ho necedím, ale ovoce sníme. Je dobré a byla by to škoda ho vyhodit.
Zařazení: Nápoje Teplé

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: