Čokoládové puklinky

3

hodnoceno: 2
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 60
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      g hladká mouka
    • 2
      ks vejce
    • 100
      g moučkový cukr
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 200
      g hořká čokoláda nejlépe 75 % kakaa
    • 1
      lžička vanilkový extrakt
  • Na obalení:
    • moučkový cukr
    • cukr krystal

Postup přípravy receptu

  • Nasekanou čokoládu roztopíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Necháme lehce zchladit. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem a vanilkou, přidáme čokoládu a prošleháme, dokud se směs nespojí. Přidáme jedno vejce, lehce prošleháme metlou a přidáme druhé a opět lehce prošleháme. Přidáme mouku a dobře zapracujeme do těsta. Přikryjeme a necháme těsto nejlépe přes noc uležet.
  • Z vychlazeného těsta po kouscích děláme v suchých dlaních malé kouličky o průměru cca 1,5 cm. Kouličky obalujeme nejdřív v misce s krystalovým cukrem a poté v misce s moučkovým cukrem, cukr neoklepáváme. Kouličky poklademe na plech s pečicím papírem a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 8–⁠10 minut. Nepřepečeme je, jinak by se vysušily, musí zůstat uvnitř vlahé. Přendáme do mísy a můžeme je mlsat. Nejlepší jsou teplé a čerstvé, pak ztrácí na měkkosti. Jsou opravdu výborné a žravé, u nás zmiznou rychlostí blesku.
  • Recept vyjde na cca 50 kusů.
  • Obalení v krystalu a moučce má své opodstatnění, krystal při pečení zvlhne a díky puklinám pak vznikne krásný bílohnědý efekt.
  • Čokoláda je vhodná o obsahu 55–⁠75 % kakaa.
Zařazení: Cukroví

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: