Domácí housky

3.05

hodnoceno: 19
Příprava: 90 minut
Porce: 15
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • sůl dle chuti
    • 1
      ks vejce
    • 125
      ml mléko
    • 1
      ks žloutek s vodou na potření
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 20
      g droždí nebo 7–⁠10 g sušeného
    • 50
      g olej nejlépe olivový
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • Z droždí, teplého mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Nalijeme ho do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme v těsto a necháme vykynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky. Pokládáme na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozmíchaným v troše vody, sypeme mákem a solí. Pečeme dozlatova na 150–⁠200 °C.
  • Pokud použijeme sušené droždí, nasypeme ho přímo do mouky, rozmícháme. Pak přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v těsto.
Zařazení: Pečiva

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: