Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou

3.3

hodnoceno: 10
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Drobenka:
    • 100
      g máslo změklé
    • 1
      ks vanilkový cukr nebo skořicový
    • 150
      g polohrubá mouka dle potřeby, cca
    • 120
      g cukr krupice
  • Těsto:
    • 5
      ks vejce dle velikosti 4 -
    • 300
      g polohrubá mouka
    • tuk
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • citronová kůra dle chuti, není nutná
    • 1
      lžička vanilkové aroma
    • 6
      lžíce olej
    • 200
      g cukr krupice dle sladkosti jablek (hrušek) , cca
  • Náplň:
    • rozinky množství dle chuti
    • citronová šťáva
    • strouhaný kokos
    • nasekané ořechy
    • skořice - mletá
    • 1
      kg jablka nebo hrušky, oloupané, bez jádřinců, cca

Postup přípravy receptu

  • Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí.
  • Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, aroma, citronovou kůru, olej a promícháme. Vsypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připraveného plechu a rovnoměrně ho rozetřeme.
  • Těsto posypeme na kostičky pokrájenými jablky (hruškami), dle chuti můžeme přidat i rozinky, ořechy, mandle, kokos, skořici... a celý koláč pak posypeme drobenkou.
  • Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, pečeme dozlatova, vyzkoušíme špejlí.
Zařazení: Moučníky Řezy

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: