Lasagne – tradiční nebo houbové

3.17

hodnoceno: 6
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Boloňská omáčka
    • 1
      ks cibule
    • sůl
    • 250
      g rajčata
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 1
      stroužek česnek
    • pepř mletý
    • 1
      lžíce bazalka
    • 4
      lžíce červené víno
    • 500
      g mleté maso - hovězí
    • 2
      lžíce rajský protlak
  • Sýrová omáčka
    • 50
      g máslo
    • 50
      g hladká mouka
    • 600
      ml mléko
    • 125
      g sýr čedar
    • 0,5
      lžička muškátový oříšek
  • Těstoviny
    • 12
      ks lasagne

Postup přípravy receptu

  • Boloňská omáčka: Jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na oleji doměkka. Vmícháme maso, po jeho zhnědnutí přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20–25 minut.
  • Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne a bude jemná. Přidáme muškátový oříšek. Odstavíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
  • Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagne. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky.
  • Druhá možnost je udělat lasagne s houbovou omáčkou.
  • Houbová omáčka: Větší hrníček sušených nalámaných hub zalijeme vodou. Pak na farmářském špeku (10–15 dkg) orestujeme vyždímané houby. Přidáme lžíci mouky, koření, vodu z hub a mléko, asi 3 dcl. Povaříme, osolíme a opepříme.
  • Sýrová omáčka: Z másla a mouky uděláme jíšku, rozředíme mlékem a přidáme 110 g nivy. Ochutíme lžičkou hořčice, 1 stroužkem česneku, kari, řeckým kořením, mletý, kmínem, podravkou a solí.
Zařazení: Mleté Těstoviny

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: