Mandlový dort s meruňkami

3.67

hodnoceno: 6
Příprava: 60 minut
Porce: 16
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Korpus
    • 130
      g máslo nebo hera
    • 3
      ks vejce
    • mléko
    • 0,5
      ks prášek do pečiva 1/2 sáčku
    • 50
      g mandle strouhané nebo sekané
    • 2
      lžíce kakao
    • 230
      g polohrubá mouka
    • 130
      g cukr krystal nebo kupice
  • Poleva
    • 1
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 1
      lžíce mléko
    • 100
      g tuk 100 % tuk
    • 1
      lžíce kakao vrchovatá
    • 100
      g moučkový cukr
  • Krém
    • 100
      ml mléko
    • 0,5
      balení ztužovač šlehačky
    • 120
      ml smetana ke šlehání
    • 250
      g tvaroh
    • 100
      g zakysaná smetana
    • 0,5
      balení pudink 1/2 sáčku vanilkového pudinku
    • 100
      g moučkový cukr
    • 2
      sklenice meruňky na pokladení korpusu

Postup přípravy receptu

  • Toto množství je na jeden dort.
  • Nejprve dáme vařit pudink. Půl sáčku ve 100 ml mléka. Necháme vychladnout.
  • Vyšleháme 3 žloutky, cukr a změklou heru. Aby se lépe šlehalo, můžeme přidat 3 lžíce horké vody. Přidáme mouku s práškem do pečiva, kakao a sekané mandle. Lehce zamícháme a postupně přidáváme mléko. Těsto by nemělo být příliš řídké, ale musí být dobře promíchané. Přidáme vyšlehaný sníh z bílků, lehce zamícháme a vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
  • Pečeme při 200 °C 40–45 minut. Poté zkontrolujeme – píchneme do těsta špejlí, pokud se těsto již nelepí a je i odlepené od krajů formy, vyndáme formu a dáme vychladnout. Když se těsto ještě lepí, ztlumíme troubu na 180 °C a necháme dopéct.
  • Mezitím si uděláme krém. Vyšleháme vychladlý pudink s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem. Poté jen lehce vařečkou vmícháme ušlehanou šlehačku.
  • Když je korpus vychladlý, rozřízneme jej napůl. Můžeme pokropit rumem, poklademe okapanými kompotovanými meruňkami a na ně dáme ve vyšší vrstvě krém. Přiložíme druhou půlku korpusu a zbylým krémem pomažeme boky dortu.
  • Nakonec připravíme polevu. V kastrůlku dáme na mírném ohni rozpustit 100 % tuk, přidáme cukr, solamyl, kakao a mléko. Mícháme, dokud se vše nespojí v hladkou čokoládu. Poleva nesmí vařit. Kdyby se čokoláda nespojovala, přidáme mléko, případně i trochu cukru. Jakmile se vše spojí, odstavíme ze sporáku a mícháme, dokud není poleva tuhá tak, aby se dala mazat, ale už příliš neteče. Rozetřeme na dort příborovým nožem. Můžeme ozdobit lentilkami, oloupanými mandlemi nebo jiným zdobením.
  • Polevu necháme chvíli tuhnout při pokojové teplotě, až poté dáme dort do lednice. Jinak by se na polevě vysrážel tuk.
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme