Medovník k nezozeznání od Marlenky

2.88

hodnoceno: 17
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 50
      g máslo
    • 450
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 3
      lžíce mléko
    • 1
      lžička skořice
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 3
      lžíce med
    • 1
      lžička jedlá soda
    • 150
      g cukr krupice
  • Krém
    • 1
      kostka máslo
    • 5
      lžíce hladká mouka
    • 0,5
      l mléko
    • hnědý rum trochu
    • salko předem uvařené (vařit cca 2 hod)
    • 0,5
      lžička káva zrnkové kávy

Postup přípravy receptu

  • Med rozpustíme za stálého míchání v mléce společně s tukem a kořením, plus ještě necháme chvilku jakoby vzkypět. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a vejce. Nastříháme pečicí papír na velikost dna plechu –⁠ co nejpřesněji 6 ks. Těsto si rozvážíme na 6 stejných dílů a na připravený pečicí papír válíme přes šanonovou kancelářskou folii placky přesně ve velikosti papíru. Neuvěřitelně pracné, ale stojí za to ve výsledku. Neošulit, opravdu 6 placek, kdo udělá jen 5 bude mít víc krému a už to není ono. Peču asi na 150 °C chvilku a pak skládám vzniklé tvrdé placky na rovný povrch vystydnout. Kdo nevystříhá papír poctivě, bude mít placky, které na sebe nesedí nebo mají zvednuté kraje. Toho se ale nebojte, slehnou.
  • Na krém svaříme mléko s moukou na kaši. Pomalu bez hrudek do vychladlé směsi všleháme změklé máslo –⁠ jde to špatně. Přidáme zrnka kávy, rum a nakonec salko (nemusí být celé asi 3/4). Z placek sloupneme pečicí papír a na tác skládáme placku, tenkou vrstvu krému a opakujeme, trochu krému si necháme na potření stran. Vrch a boky obsypeme hustě posypem z nastrouhaného perníku a nasekaných ořechů v poměru 1:1. Zabalíme do potravinové folie a necháme min. 36 hodin odležet v chodbě, kde je chladněji –⁠ ne do lednice.
  • Neuvěřitelně pracné, ale skvělé. Vždy si přeji, aby se dělal tak dlouho, jak dlouho trvá mé rodině ho sníst. :-)
Zařazení: Dorty Řezy Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: