Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny

3.1

hodnoceno: 10
Příprava: 50 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule
    • 0,5
      kg brambory
    • 1
      ks celer
    • sůl
    • 4
      ks mrkev
    • 4
      stroužek česnek
    • 300
      g hladká mouka
    • ocet
    • 1
      ks vejce
    • petržel
    • smetana
    • 500
      g hovězí maso
    • 200
      g kopr může být zavařený, zmrazený, sušený
    • bobkový list
    • nové koření
    • 1
      balíček kysané zelí
    • 3
      ks červená řepa
    • 500
      g vepřová plec
    • 1
      ks uzené maso uzené vepřové koleno nebo 500 g uzené plece
    • pepř celý
    • 500
      g točený salám nebo klobása
    • 1
      ks vepřové koleno
    • 4
      ks nakládané okurky
    • 2
      ks vepřové nožičky

Postup přípravy receptu

  • Do vroucí osolené vody s kořením – celý pepř, nové koření, bobkový list – vložíme veškeré maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme očištěnou zeleninu (můžeme dle velikosti překrojit na menší kusy) a salám/klobásy. Vše společně uvaříme doměka. Maso a zeleninu necháme vychladnout, odstraníme kosti a vše nakrájíme na menší kostičky.
  • Ve studené vodě rozmícháme hladkou mouku, za stálého prošlehávání vlijeme do masového vývaru, který jsme v případě potřeby doplnili vodou či vývarem, ve kterém jsme uvařili brambory. Směs by měla být hustší konzistence. Necháme provařit, aby nebyla cítit mouka. Stále mícháme, aby se nám mouka nepřipálila na dno nádoby. Po provaření, vše přecedíme přes husté síto do nové nádoby.
  • V době, kdy se nám vaří maso a zelenina si uvaříme brambory a červenou řepu. Oloupeme a na menší kousky nakrájíme a uvaříme brambory. Červenou řepu řádně umyjeme, i se slupkou dáme vařit do osolené a octové vody. Po uvaření ji oloupeme, na struhadle najemno nastrouháme. Nakrájené maso, zeleninu, okurky, brambory na menší kostky vložíme společně s nastrouhanou uvařenou řepou, překrájeným kysaným zelím do přecezeného vývaru. Necháme vše společně prohřát, na závěr přidáme najemno pokrájený kopr. Dle potřeby osolíme.
  • Bořšč by měl být zahuštěn masem, zeleninou a ostatními surovinami. Měl by z něj vonět kopr. Na závěr na každý talíř, nebo přímo do bořšče přidáme smetanu. Talíř zdobíme kopečkem ušlehané smetany a plátkem uvařeného vajíčka. Podáváme s čerstvým chlebem. Toto jídlo je v naší rodině velmi oblíbené, jíme jej jako hlavní chod. Je velice syté. Nejlépe chutná po odležení druhý den.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: