Vanilkovo-limetkový cheesecake

2.33

hodnoceno: 6
Příprava: 60 minut
Porce: 8
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Korpus
    • 50
      g máslo
    • 120
      g sušenky digestive
    • 25
      g cukr krupice
  • Náplň
    • 3
      ks vejce
    • 3
      lžička vanilkový pudink
    • 180
      g zakysaná smetana
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 540
      g smetanový sýr
    • limetková kůra
    • 1
      ks limetková šťáva
    • 160
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • U smetanového sýru a smetany je třeba, aby měly pokojovou teplotu.
  • Používáme malou dortovou formu 18 cm průměr, lze použít i širší, ale náplň nebude tak vysoká. Forma musí být rozepínací. Na dno formy můžeme vložit pečicí papír, ale jde vyndat dobře i bez něj.
  • Začneme rozdrcením sušenek, buď v utěrce válečkem nebo robotem. Do rozdrcených sušenek zamícháme cukr a směs se zalijeme rozpuštěným máslem. Pěkně smícháme, aby se máslo vsáklo do sušenek. Pak směs nasypeme do formy a skleničkou s rovným dnem přitlačíme na dno formy. Nachystaný korpus ve formě dáme na 190 °C zapéct cca 8–10 minut. Je vhodné na něj v horkovzdušné troubě pustit i spodní pečení.
  • Náplň je lepší míchat v mixéru, ale lze to i metličkou. Vložíme smetanový sýr do mísy a trochu rozmícháme. Pak do něj postupně začneme sypat cukr. Jakmile je cukr v sýru rozmíchaný a rozpuštěný, začneme postupně vmíchávat zakysanou smetana, limetovou šťávu a vejce (jedno pěkně za druhým). Jako poslední přidáme do náplně limetkovou kůru a pudink. Náplň by tak měla být poměrně tekutá.
  • Před nalitím náplně na už vychladlý korpus zbavíme náplň bublinek. Pak ji nalijeme do formy.
  • Cheesecake by neměl příliš zezlátnout nebo popukat, proto v troubě po celou dobu pečení máme zvlášť i pekáč naplněný vodou. Nachystaný cheesecake vložíme do trouby na 190 °C prvních 15 minut, pak teplotu stáhneme na 120 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Cheesecake vyndáme z trouby, úzkým nožem opatrně objedeme po obvodu, abychom uvolnili kraj. Formu ještě neotvíráme! Cheesecake dáme pomalu vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Trvá to cca 5–6 hodin. Pak dáme cheesecake stále ve formě do lednice na několik dalších hodin, nejlépe přes noc.
  • Krájíme nahřátým nožem v teplé vodě, aby se cheesecake příliš nepřilepil.
  • Můžeme ozdobit tenkým plátkem limetky.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: