Domácí klobásy

2.93

hodnoceno: 15
Příprava: 360 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 140
      g sůl
    • 7
      g česnek
    • 5,5
      dl voda
    • 21
      g pepř mletý
    • 2
      kg hovězí maso
    • 7
      g mletý kmín
    • 2,5
      kg vepřová plec
    • 2,5
      kg vepřový bůček
    • 5
      g cukr
    • 3,5
      g mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  • Vepřové maso pomeleme – půlka nahrubo (šajba 10–12) a půlka najemno (šajba 4), hovězí pomeleme najemno, nejlépe dvakrát. Maso se nasolí (na 1 kg masa 20 g soli), k vepřovému přidáme ještě 1 g cukru. Obě masa necháme zvlášť v lednici odležet tři dny.
  • Po 3 dnech maso smícháme a přidáme vodu a uvedené koření.
  • Pozn. Koření se v receptu počítá na 1 kg všeho masa, tzn. na 1 kg masa: 3 g mletého pepře, 1 g mletého kmínu, 1 g třeného česneku, paprika 1/2 g, voda cca 80 ml.
  • Po řádném promíchání klobásky plníme do střívek a pak udíme, nejlépe na buku, dubu, švestce. Domácí klobásky udíme zhruba při 60 °C asi 5–6 hodin.
  • Při uzení dřevo musí být řádně vyschlé a nesmí na něm být žádná kůra, nebo maso zhořkne a chytne pachuť.
Zařazení: Uzeniny

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: