Dortový korpus pro začátečníky

2.8

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 5
      ks vejce
    • 200
      g cukr krupice
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 0,3
      balíček prášek do pečiva
    • 6
      lžička voda vřelá
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      hrst ořechy mleté nahrubo nebo hrst kokosu, případně kakao

Postup přípravy receptu

  • Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky dortové formy a dno jenom těsně po obvodu dobře vymažu rozpuštěným SÁDLEM, vložím kruh z papíru, uhladím a pomažu i celý kruh. Sádlo nechám ztuhnout a pak dobře vysypu hrubou moukou.
  • Celá vejce s cukrem šlehám elektrickým ručním šlehačem tak dlouho, až pěkně "nabydou". Pak za stálého šlehání přídávám po lžičkách horkou vodu a olej a ještě krátce šlehám. Nakonec již lehce zašlehávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a oříšky (kokosem, kakaem...). Naleji do dortové formy a rozetřu tak, aby ve středu bylo těsta trochu méně (během pečení se srovná). Já peču v obyčejné elektrické troubě. Předehřeji ji na necelých 150 °C. Naplněnou formu položím ještě na plech, vložím do trouby. Prvních pár minut nechám troubu pootevřenou! (2-3 minuty). Pak zavřu a po celou dobu pečení peču na necelých 150 °C. Dobu pečení sleduji jenom podle toho, jak se kraje korpusu začnou odklápět od krajů a zkouším zapíchnutím špejle. Pokud je suchá a těsto se odklápí od krajů, vyndám z trouby a nechám na prkénku 2-3 minuty stát. Pak teprve nožem po obvodu objedu, přiklopím mřížkou, na které bude korpus chládnout - nebo jen prkénkem - a překlopím. Sloupnu papír a nechám zcela vychladnout. Pak jednou nebo 2x prokrojím a plním krémem. Velice důležité je, aby se korpus nepekl zprudka, jinak sice pěkně vyskočí, ale pak hodně klesne a srazí se.
Zařazení:

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: