Drážďanská štola

1.5

hodnoceno: 2
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 250
      g máslo + na potření
    • 1
      špetka sůl
    • 200
      ml mléko
    • moučkový cukr na posypání
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 100
      g rozinky
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 50
      g droždí
    • 150
      g mandle celé
    • 1
      ks citronová kůra z celého citronu
    • 150
      g kandovaná pomerančová kůra ve směsi s citronovou
    • 100
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2–3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na teplé místo a necháme asi 15 minut vzejít.
  • Kolem kvásku rozložíme zbývající cukr, sůl a vločky měkkého másla. Přidáme zbývající mléko, citronovou kůru a rum. Těsto hněteme tak dlouho, až je dokonale vláčné. Poté zapracujeme kandovanou kůru, rozinky, mandle a necháme asi 30 minut kynout.
  • Z těsta vyválíme šišku. Doprostřed šišky zatlačíme váleček na nudle, jako bychom ji chtěli rozpůlit. Jednu půlku těsta vyválíme od středu do strany. Vyválenou část přehneme na nevyválenou a přitlačíme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60 minut.
  • Ještě teplou štolu potřeme rozpuštěným máslem a vychladlou posypeme moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: