Jablečný makovec

2.94

hodnoceno: 17
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 6
      ks vejce
    • 400
      g moučkový cukr celkové množství
    • 400
      g polohrubá mouka
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 150
      g mák mletý
    • 2
      dl olej
    • 2
      dl teplá voda nebo napůl s mlékem
    • 1
      kg jablka podušená, necelé dvě zavařené sklenice

Postup přípravy receptu

  • Semeleme mák.
  • Jablka použijeme zavařená – necelé dvě sklenice a zamícháme do nich solamyl (asi 2 lžíce).
  • Velký plech vysteleme pečičím papírem (aby přečníval) a naklademe na něj jablka.
  • Těsto: Vyšleháme sníh ze 6 bílků s částí cukru. Žloutky třeme s cukrem (do těsta přijde celkem asi 20 dkg cukru), přidáme plnou sklenici teplého mléka s vodou (po částech – nejdřív trochu, ať se žloutky ušlehají doběla, pak střídavě s moukou a olejem). Zasypeme 40 dkg mouky, nalijeme plnou obvyklou skleničku tekutiny a stejné množství oleje.
  • Těsto rozdělíme na dvě části. Do první dáme umletý mák smíchaný s 10 dkg cukru, rumovou příchutí a malinovou šťávou. Natřeme na jablka.
  • Do druhé zlehka vmícháme sníh. Natřeme na makovou vrstvu.
  • Upečeme v předehřáté troubě (160 stupňů, asi půl hodiny).
  • Zchladlé překlopíme na druhý plech, sundáme papír a polijeme čokoládovou polevou.
Zařazení: Moučníky Buchty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: