Koňaková bábovka

4

hodnoceno: 3
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na těsto
    • 5
      ks vejce
    • 250
      ml rostlinný olej
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • hrubá mouka na vysypání
    • 300
      g polohrubá mouka
    • tuk na vymazání
    • 1
      ks prášek do pečiva
    • 250
      ml vaječný koňak
    • 2
      lžíce kakao
    • 1
      lžička káva mletá
    • 200
      g cukr
  • Na polevu
    • 1
      ks žloutek
    • 3
      lžíce vaječný koňak 2–⁠3 lžíce
    • 200
      g cukr

Postup přípravy receptu

  • Nejprve žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh.
  • Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao a lžičku mleté kávy. Do vymazané a hrubou moukou vysypané formy nalijeme část světlého těsta, na něj dáme tmavé těsto, které opatrně lžící protáhneme světlým těstem, a nakonec opět světlé těsto.
  • Vložíme do vyhřáté troby a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Cukr s koňakem a žloutkem utřeme na hustou polevu. Je-li poleva příliš řídká, přidáme cukr. Polevou přelijeme povrch bábovky. Bábovka by měla být vlahá, aby poleva lépe zaschla.
Zařazení: Bábovky Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: