Korbáčový závin

3.25

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na 1 velký kus
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks vejce
    • 300
      ml mléko
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      lžička cukr krystal
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      kostka droždí
    • 2
      lžíce hera
    • 2
      lžíce kakao
  • Poleva
    • 3
      lžíce voda
    • 4
      lžíce cukr krystal necháme rozpustit
  • Náplň
    • 1
      ks žloutek
    • 3
      lžíce cukr krystal
    • 100
      g rozinky nebo sušené švestky
    • 2
      lžíce hera
    • mleté vlašské ořechy podle chuti

Postup přípravy receptu

  • Z mouky, rozpuštěné Hery, kvásku, soli, žloutku, vejce a mléka vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na 2 části, do jedné části dáme kakao. Světlé těsto rozválíme, potřeme rozpustěnou Herou, posypeme rozinkami a svineme. Hnědé těsto rozválíme, potřeme Herou, posypeme mletými ořechy, cukrem a svineme. Oba záviny spleteme jako korbáč, uložíme na plech a necháme nakynout. Plech potřeme tukem a uložíme na něj závin potřený rozpuštěnou Herou se žloutkem. Nakonec posypeme zbylými mletými ořechy smíchanými s krystalovým cukrem krupice a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 30 minut. Ještě horký závin potřeme cukrovou polevou a necháme vychladnout.
  • Závin si můžeme potřít máslem nebo džemem, nebo suché s teplým kakaem.
Zařazení: Záviny Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: