Petřin tažený závin

3.43

hodnoceno: 7
Příprava: 90 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 100
      g máslo rozpuštěné
    • 1
      špetka sůl
    • 280
      g hladká mouka
    • 0,5
      lžička ocet
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      dl vlažná voda
  • Náplň
    • 2
      lžíce máslo
    • moučkový cukr na posypání
    • 40
      g rozinky naložené v rumu
    • 4
      lžíce strouhanka
    • 60
      g vlašské ořechy nasekané
    • 1
      lžička skořice - mletá
    • 900
      g jablka
    • 4
      lžíce cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Z přísad vypracujeme hladké těsto. Bochánek zakryjeme na 30 minut teplým hrncem. Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme ho na sílu 5 mm a dáme na pomoučenou utěrku.
  • Těsto ručně vytahujeme tak, že vložíme hřbety rukou pod něj a ze středu těsto směrem ven opatrně a stejnoměrně vytahujeme, až je skoro průsvitné.
  • Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Těsto potřeme máslem a posypeme strouhankou, na kterou rozprostřeme jablka, cukr, skořici, ořechy a rozinky.
  • Těsto pomocí utěrky zatočíme, přeneseme na plech a okraje zahneme. Štrúdl potřeme máslem a pečeme při 180 °C 50 minut. Během pečení ho potíráme máslem.
  • Dobrou chuť.
Zařazení: Záviny

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: