Pravý ukrajinský boršč

2.73

hodnoceno: 15
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule
    • 4
      ks brambory
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks mrkev
    • 3
      stroužek česnek
    • 1
      ks petržel
    • 2
      ks bobkový list
    • 3
      ks nové koření kuličky
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      kelímek bílý jogurt nebo smetana
    • 1
      ks červená řepa
    • 1
      lžička mletá paprika
    • 500
      g maso hovězí a vepřové, nebo může být i kuřecí
    • olej
    • 1
      sklenice zelí
    • 1
      plechovka rajský protlak

Postup přípravy receptu

  • Vkládáme zeleninu postupně podle jejich tvrdosti. V hrnci by mělo být tak 3/4 vývaru, aby se vešly všechny zbývající ingredience. Do studené vody vložíme na kostky nakrájené maso a až sebereme pěnu, tak přidáme koření. Vaříme do poloměkka. Celou oloupanou řepu vložíme k masu a dále vaříme. Mrkev a petržel nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme najemno a dáme do hrnce chvíli po řepě. Zvlášť na pánvi osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, po chvíli přidáme část nastrouhané mrkve (pokud máme na kostky, tak nedáváme). Zaprášíme mletou paprikou, přidáme celý protlak a vytvoříme hustou hmotu, kterou pak rozředíme trochou vývaru a ještě chvíli povaříme. Obsah pánve vložíme do hrnce. Předtím vyjmeme uvařenou řepu, kterou po vychladnutí nakrájíme na kostky (pustí tmavě červenou barvu) a vložíme zpět do hrnce.
  • Nakonec přidáme na větší kousky nakrájené brambory a až je všechno uvařené, tak navrch dáme překrájené kysané zelí nebo i čerstvé. Zelí už se nemusí vařit, pouze se spaří. Polévku necháváme volně probublávat, nevaříme na silném ohni.
  • Na talíři ochutíme bílým jogurtem nebo smetanou. Lepší je počkat do dalšího dne, kdy polévka získá jemně navinulou chuť (i bez octu).
  • Vegetariáni pouze vynechají maso, protože i zeleninový boršč je vynikající.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: