Spaghetti alla Carbonara po italsku

2.81

hodnoceno: 16
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 400
      g špagety
    • 3
      ks vejce
    • olej
    • máslo
    • pepř mletý
    • sůl
    • parmazán
    • 100
      g pancetta

Postup přípravy receptu

  • Do osolené vody dáme vařit těstoviny. Na pánvi smažíme do křupava na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo másle). Se slaninou smažíme i plochou nože rozmáčknutý česnek do okamžiku než začne hnědnout - bez milosti jej vyhodíme. Do hrnku si nachystáme vyklepnutá vejce, můžeme je lehce rozkvedlat. Znepřevařených :-) těstovin slijeme vodu, nejlépe přes děrovanou poklici - NENECHÁVÁME důkladně okapat. Pokud použijeme cedníku, tak si počínáme svižně - vyklopit špagety do cedníku a takřka v zápětí je vrátit do hrnce. Okamžitě přidat rozmíchaná vejce (šikulové je vyklepnou přímo do těstovin a ušetří 1ks nádobí :-) a intenzivně, ale z lehka zamícháme (nejlépe naběračkou na špagety nebo dvěma vidličkami) tak, že těstoviny zvedáme ode dna a snažíme se, aby byly obaleny vejci, která teplem těstovin houstnou. Nakonec přidáme horkou slaninu, dosolíme, opepříme a neseme a stůl.
  • POZNÁMKA: A) Může se stát, že jste "pomalí" a bílky zůstanou příliš "živé", - v tom případě lze jídlo trochu přihřát. Naopak, jídlo nemá být suché - v tomto případě se běžně přidává pár lžic vody v níž se těstoviny vařily.
  • B) Nevím, odkud se ve většině receptů vzala smetana. Snad proto, že když se CARBONARA opravdu podaří, tak může vyvolat vzhledem i chutí dojem, že je v ní smetana.
  • C) Není to obvyklé, ale kdo chce, tak si může svou porci pocukrovat sýrem...
  • D) Salmonelu už máme doufám na těchto stránkách vyřešenu :-)
  • Dle mého názoru jsou toto po "Aglio e Olio" druhé nejjednodušší špagety; pokud jsou s česnekem, tak jen delikátně ovoněny.
  • A proč píši "pocukrovat sýrem"? Zdá se mi, že v české kotlině se u těstovin oproti Apeninskému poloostrovu používá sýr a pikantnější omáčky ve větším množství na porci. Možná proto, že u nás to bývá hlavní chod, kdežto v Itálii "Primi", které jemně říká žaludku: "Chystej se, bomba teprve příjde!" :o()
  • A původ názvu Carbonara? Já se přikláním k názoru, že podle "revolucionářů" z počátku 19. století: těstoviny si vysomrovali, vajíčko čajzli někde v kurníku a špek měli vždycky u sebe, protože jak později napsal J. Nohavica: "...bo gdyž neni špeku, nějsu vykony!"
Zařazení:

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: