Sulc – recept po babičce

2.56

hodnoceno: 9
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • cibule
    • sůl
    • česnek
    • ocet
    • pepř mletý
    • bobkový list
    • nové koření
    • vepřové koleno
    • vepřové nožičky
    • vepřové kůže
    • vepřová hlava
    • pepř celý

Postup přípravy receptu

  • Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ – nožičky, hlavy, kůže, kolínka apod.
  • Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.
  • Očištěné, oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2–3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře – množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.
  • Poměr surovin: 55–60 % kližnatých a masových vařených surovin, 40–45 % kližný vývar
  • Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3–4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1–2 lžíce).
  • Hotový horký sulc naléváme do nádob – mísa, miska, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku apod. Necháváme v chladu ztuhnout. Vychlazený ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí a pokapaný octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.
  • Poznámky: Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
  • Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
  • Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
  • Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a opět necháme vychladit.
  • Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel). Poté je poměr surovin: 55 % masa, 30 % vývaru,15 % zeleniny.
Zařazení: Maso Vepřové

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: