Svatební koláčky

3.12

hodnoceno: 8
Příprava: 150 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 250
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 350
      g hladká mouka
    • 2
      ks žloutek
    • citronová kůra
  • Na kvásek
    • 6
      lžíce mléko
    • 30
      g droždí
    • 2
      kostka cukr

Postup přípravy receptu

  • Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák apod.) a spojíme protilehlé cípy do koláčku.
  • Dobře pomastíme plech a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo). Dáme upéci do předehřáté trouby do růžova. Při pečení znovu pomastíme. Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.
  • Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2–3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme.
Zařazení: Koláče Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: