Kakaovo-tvarohový dort

2.75

hodnoceno: 16
Příprava: 120 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Krém:
    • 200
      g máslo změklé
    • 150
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 130
      g zakysaná smetana
  • Poleva:
    • 50
      g máslo
    • 80
      g moučkový cukr
    • 3
      lžíce hnědý rum dle hustoty polevy, 2–3
    • 1
      lžíce kakao
  • Korpus (průměr 22 cm):
    • 4
      ks vejce
    • 160
      g polohrubá mouka
    • tuk na vymazání
    • 1
      lžíce prášek do pečiva
    • 2
      lžíce kakao
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      lžíce vařící voda
    • 160
      g cukr krupice
  • Dozdobení:
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 150
      ml smetana ke šlehání

Postup přípravy receptu

  • Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak přidáme vodu, olej a ještě prošleháme. Vsypeme mouku smíchanou s kypřidlem a kakaem, řádně promícháme a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Dáme péct zvolna do předehřáté trouby. Až se těsto začne odlepovat od okrajů, píchneme do středu korpusu špejlí. Když ji vytáhneme čistou, bez nalepeného těsta, je korpus hotový. Necháme ho vychladnout, pak podélně prokrojíme na dva díly.
  • **Krém:** Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak přidáme tvaroh a smetanu a řádně promícháme.
  • Spodní díl korpusu namažeme menší polovinou krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a ten pomažeme zbylým krémem společně s boky dortu. Dáme vychladit.
  • **Poleva:** V malém kastrůlku si rozpustíme máslo, ve kterém dobře rozmícháme metličkou moučkový cukr a kakao. Vznikne hustší kašička, kterou dle potřeby zředíme rumem (vodou).
  • Připravenou polevou přelijeme vychlazený dort, který necháme nejlépe do druhého dne proležet.
  • Dort před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou ke šlehání s vanilkovým cukrem a podáváme.
Zařazení: Zákusky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: