Lemon Pie – citronový koláč

2.6

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 140
      g máslo
    • 2
      lžíce voda
    • 1,5
      hrnek hladká mouka
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      ks žloutek
  • Náplň
    • 60
      g máslo
    • 1,5
      hrnek voda
    • 3
      ks žloutek
    • 0,5
      hrnek citronová šťáva
    • 2
      lžíce citronová kůra
    • 0,5
      hrnek kukuřičný škrob
    • 1
      hrnek cukr krupice
  • Pěna
    • 3
      ks bílek
    • 0,5
      hrnek cukr krupice

Postup přípravy receptu

  • Nejprve prosijeme mouku s cukrem do mísy, poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať těsto není moc řídké. Když máme hotovo, zabalíme těsto a dáme na 30 minut do ledničky.
  • Mezitím si uvaříme náplň. Do hrnce nasypeme cukr, kukuřičnou mouku, přilijeme vodu a citronovou šťávu ze 3 citronů. Vaříme do ztuhnutí (může to trvat trochu déle, pozor na pecky z citronu, nezapomente je vyndat). Nakonec doprostřed dáme máslo a žloutky, zamícháme a necháme zcela vychladnout.
  • Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme. Vymažeme formu máslem a těsto dáme do formy. Moc neodkrajujeme konce, těsto se trochu srazí. Propícháme vidličkou, aby se nám neudělali na spodku bubliny. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 200 °C. Poté vyndáme a necháme 20–25 minut vychladnout.
  • Ze zbytku těsta jsem udělala šátečky, dala sem je do kupy, vyválela, vykrájela kolečka, doprostřed dala trochu povidla a upekla. Byly výborné a škoda, že jich bylo tak málo :).
  • Z bílků ušleháme sníh, přidáme opatrně cukr a šleháme.
  • Až vychladne těsto, přidáme náplň a dáme péct dalších 10 minut. Po 10 minutách přidáme sníh a pečeme takových 14 minut. Hlídáme, aby se bílky nepřipálily. Bílková poleva by měla být růžovoučká.
Zařazení: Moučníky Koláče

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: