Linecký dort Aenne Burda

2.33

hodnoceno: 12
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto na 2 dortové formy
    • 300
      g máslo prochladlé
    • 300
      g hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • 300
      g moučkový cukr
    • 0,3
      lžička hřebíček
    • 150
      g lískové oříšky mleté
    • 150
      g mleté mandle
    • 1
      lžíce kakao
    • 1
      lžička skořice - mletá vrchovatá
    • 3
      lžíce pálenka třešňovice nebo malinová
  • Ostatní
    • máslo na vymazání
    • 1
      žloutek na potření
    • mouka na pomoučení
    • 2
      lžíce želé malinové

Postup přípravy receptu

  • Mouku prosejeme na vál a vyhloubíme důlek. Máslo nakrájíme na malé kousky, navršíme kolem důlku a zasypeme cukrem. Mandle, oříšky, koření a kakao vsypeme do důlku a vyklepneme vejce. Všechny přísady zapracujeme velkým nožem do mouky. Povrch pokapeme alkoholem a uhněteme hladké těsto. Vytvarujeme 2 stejně velké bochánky, zabalíme do fólie a nejméně na hodinu uložíme do chladničky.
  • Každý bochánek rozdělíme na 1/3 a 2/3. Menší část uložíme zpět do chladna. Větší část vyválíme na pomoučeném vále do kulaté placky a vyložíme jí formu. Obě želé smícháme a polovinu natřeme na těsto.
  • Zbylou 1/3 těsta rozválíme a formičkou vykrájíme lístečky. Ozdobíme dort.
  • Žloutek rozšleháme s lžičkou vody a potřeme lístečky z těsta. Pečeme 60–65 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Stejně uděláme i druhý dort.
  • Před podáváním necháme aspoň 3 dny uležet. Na chladném místě prý vydrží až 3 týdny.
Zařazení: Moučníky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: