Pravý piškot

2.78

hodnoceno: 9
Příprava: 60 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 6
      ks vejce
    • 300
      g polohrubá mouka přibližně
    • prášek do pečiva půl čajové lžičky
    • 300
      g cukr krupice přibližně

Postup přípravy receptu

  • Proč je u mouky a cukru „přibližně“? Řiďte se vahou vajec. Šest vajec položte na váhu, zvážte je i se skořápkou a potom se řiďte poučkou „kolik vajec – tolik mouky – a tolik cukru“. Je to pravidlo, které je osvědčené desetiletími!
  • Dobrým základem pro nadýchaný korpus jsou důkladně vyšlehané žloutky. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky šlehejte ručním šlehačem a postupně přidávejte cukr. Vyšlehanou pěnu krásně do běla získáte nejdříve za 10 až 15 minut. Kdo chce tak trochu podvádět a ne tak dlouho čekat, může k trochu vyšlehaným žloutkům přidat horkou vodu (na 6 vajec vycházejí tři lžíce vroucí vody), pěna pak vyběhne za chviličku.
  • Polohrubou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Kdyby se kypřicí prášek přidal rovnou do tekutiny, ztratil by svou kypřicí schopnost. Takže zásadně míchat s moukou, vše prosít a po částech zlehka vařečkou přimíchávat k vyšlehaným žloutkům! Opravdu použijte vařečku, kdybyste pokračovali s ručním šlehačem, pracně získaná pěna by byla rázem ta tam.
  • Teď už zbývají jen bílky. Ty musí být vyšlehané opravdu do tuha. Žádné „to už stačí". A pokud jim chcete přece jen trochu pomoct, přidejte k nim špetku soli. Vyzkoušet můžete i lžíci vlažné vody. Nádoba, ve které šleháte, musí být dokonalé čistá a ani trochu mastná. Zároveň by měla být chladná. Vyšlehaný sníh pak jen už zlehka vmíchejte vařečkou do těsta a co nejdříve nalijte do dortové formy.
  • Největším problémem při pečení piškotu je vlastně samotné pečení. Nejdřív k vymazávání – piškotové těsto je šlehané, takže se vymazává a vysypává pouze dno! Vnitřní stěny formy by měly zůstat netknuté, korpus se od nich pak odřízne tenkým ostrým nožem. A pokud se vám nechce do formy sypat mouka, přivřete do ní pečicí papír.
  • Když nalijete těsto do formy, dejte pozor, abyste s ní při přesunu do trouby nijak nebouchli! Jinak by těsto – jak říkávaly naše prababičky – „chytilo brousek“ a srazilo by se. Troubu určitě předehřejte na 175 stupňů (horkovzdušné na 160 stupňů) a vše vkládejte až do dokonale vyhřáté trouby. A připravte se na to, že pečení bude trvat třeba i 45 minut. Troubu prvních 30 minut v žádném případně neotevírejte, korpus by spadl. Pokud ho budete péct takto pomalu, bude krásně křehký a nebude vysušený.
  • Zda je hotový můžete otestovat špejlí. Pokud jste vytáhli suchou špejli, máte dopečeno.
  • Korpus z formy vyřízněte za studena.
Zařazení: Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: