Šarlota aneb roládkový dort

2.81

hodnoceno: 21
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto na piškotovou roládu
    • 1
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 4
      lžíce voda
    • 4
      ks vejce
    • 5
      lžíce polohrubá mouka
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • marmeláda
    • 4
      lžíce cukr krupice
  • Náplň
    • 1
      dl mléko
    • 0,8
      hrnek moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 1
      balení želatina v prášku
    • 1
      kelímek smetana ke šlehání
    • 1
      kelímek tvaroh
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • pečící papír
    • 1
      plechovka broskvový kompot
    • forma

Postup přípravy receptu

  • Roláda: Ušleháme zvlášť bílky – doporučuji se špetkou soli (jsou tužší). V další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme cukr a šleháme do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solamylem a zašleháme, nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Vylijeme na hlubší plech vystlaný pečicím papírem a v nahřáté troubě pečeme cca 10 minut. Necháme vychladnout, vytáhneme pečicí papír i s piškotem z plechu, potřeme piškot marmeládou a pomocí papíru zavineme v roládu. Opatrně odlepujeme, jde to dobře. Nakrájíme na tenší plátky cca 1 cm, dno dortové formy vysteleme pečicím papírem nebo fólií a vyložíme nakrájenými plátky rolády. Na vrstvu rolád nalijeme část náplně, poklademe na hrubší plátky nakrájenými broskvemi a zalijeme druhou částí náplně. Na ni poklademe druhou vrstvu roládek. Povrch můžeme potřít ještě čirou želatinou, ale nemusíme. Dáme ztuhnout do lednice.
  • Příprava náplně: Do studeného mléka nasypeme želatinu a necháme cca 10 minut nabobtnat. Pak postupně zahříváme, až se želatina rozpustí (nesmí vařit). V další míse ušleháme šlehačku, do ní přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, oba cukry (můžeme i více dle chuti). Asi dvě lžíce náplně vmícháme do rozpuštěné želatiny, pořádně rozmícháme a nalijeme to celé do náplně (kdybychom to udělali naopak, mohlo by se to srazit).
  • Poznámka: náplň je hodně tekutá.
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: