Dort s jezírkem

3.12

hodnoceno: 8
Příprava: 90 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Máslový krém
    • 250
      g máslo
    • 300
      ml mléko
    • 100
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový pudink
  • Velký dortový korpus
    • 3
      lžíce voda studená
    • 6
      ks vejce
    • 240
      g polohrubá mouka
    • tuk nebo strouhanka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 90
      g škrobová moučka
    • 2
      lžíce černá káva
    • 250
      g cukr krupice jemný
  • Malý dortový korpus
    • 2
      lžíce voda horká
    • 3
      ks vejce
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 75
      g polohrubá mouka
    • tuk nebo strouhanka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 30
      g škrobová moučka
    • 100
      g cukr krupice jemný
  • Dále
    • 2
      balíček želatina
    • džem pikantní
    • tmavá čokoládová poleva
    • kokos
    • potravinářské barvivo modrá
    • marcipán figurky
    • cukr krupice na želé – podle chuti

Postup přípravy receptu

  • Velký korpus: žloutky ušleháme za postupného přidávání horké vody a kávy, pak přidáme cukr a dále šleháme do pěny. Ušleháme pevný sníh z bílků a studené vody a spolu s moukou prosátou se škrobem a práškem do pečiva lehce vmícháme do žloutkové pěny. Těstem naplníme tukem vymazanou a moukou vysypanou formu a pečeme v předehřáté troubě na 170–180 °C asi 45 minut.
  • Malý korpus: celá vejce šleháme s horkou vodou do pěny, přidáme krupicový a vanilinový cukr a šleháme. Mouku smícháme se škobovou moučkou a práškem do pečiva a polovinu této směsi prosejeme do žloutků, lehce promícháme a přimícháme druhou polovinu moučné směsi. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 35 minut.
  • Krém: z mléka a pudinku uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladit. Změklé máslo našleháme s prosátým cukrem a postupně zašleháváme pudink.
  • Velký korpus dvakrát rozkrojíme, jeden plát potřeme džemem, druhý plát krémem, spojíme je do původního tvaru a povrch a strany natřeme krémem. Malý korpus vykrojíme (jezírko), korpusy sesadíme a strany horního vykrojeného korpusu také potřem krémem. Dort uložíme do chladu. Připravíme si cukrem ochucené želé a obarvíme ho namodro. Když začne tuhnout, naplníme malý korpus – jezírko. Doplníme vymodelované figurky a rákosí z čokolády.
Zařazení: Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: