Krémový dort potažený

2.6

hodnoceno: 5
Příprava: 60 minut
Porce: 12
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Piškot pro formu 24 cm
    • 100
      ml slunečnicový olej
    • 300
      g hladká mouka
    • 6
      ks vejce
    • 14
      g prášek do pečiva
    • 50
      g kakao o to méně mouky
    • 240
      g cukr krupice
  • Čokoládový krém
    • 200
      g máslo
    • 0,5
      l mléko
    • 150
      g čokoláda
    • 80
      g čokoládový pudink

Postup přípravy receptu

  • Žloutky, cukr a olej vyšleháme do husté hmoty, vyšleháme bílky a opatrně promícháme s žloutkovou hmotou. Po troškách přisypáváme mouku promíchanou s práškem do pečiva (a kakaem). Po docílení hladké konzistence hmotu nalijeme do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme při 180 °C (160 °C horký vzduch) 35–40 minut.
  • 2. varianta: Těsto vylijeme na předem připravené pečicí papíry a upečeme pláty. Pečeme při 180 °C 6–9 minut podle výkonu trouby.
  • Čokoládový krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Odstavíme a zašleháme na kousíčky rozlámanou čokoládu, šleháme do zchladnutí. Poté přimícháme změklé máslo a společně vyšleháme do hladkého krému.
  • Varianta ořechový krém: Čokoládu v receptu nahradíme 150 g najemno nastrouhaných ořechů, které krátce povaříme v mléce ještě před přidáním pudinkového prášku.
  • Kompletace dortu: První plát si připravíme na tvrdou podložku. Potřeme 1/3 krému, položíme druhý plát, opět potřeme 1/3 krému a nakonec položíme třetí plát. Poslední třetinu krému potřeme boky a vrch dortu. Necháme dobře zatuhnout.
  • Zarovnáme nerovnosti.
  • Potahovací hmotu vyválíme na vále posypaném cukrem moučkou. Opatrně přendáme na dort a upravíme všechny záhyby a nerovnosti. Nakonec vyžehlíme.
  • Zdobíme dle vlastní fantazie.
Zařazení: Moučníky Dorty Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: