Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč

2.75

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na náplň
    • 1
      kg cibule
    • máslo
    • 0,5
      ks sůl
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g slanina
    • pepř mletý
    • 100
      g zakysaná smetana
    • mletý kmín
    • muškátový oříšek
    • 200
      g créme fraiche na domácí výrobu: 200 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce podmáslí
    • olej na smažení a dušení
  • Na těsto
    • máslo
    • 0,5
      lžička sůl
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 200
      ml mléko
    • 0,8
      kostka droždí
    • 400
      g mouka

Postup přípravy receptu

  • Kdo si chce crème fraîche vyrobit podomácku, musí začít následujícím krokem den dopředu: do kelímku šlehačky přidáme 2 lžíce podmáslí, zamícháme a necháme stát alespoň 24 hodin na teplém místě (pokojová teplota). Poté máme v kelímku crème fraîche.
  • Droždí rozdrolíme a rozpustíme ve vlažném mléce, řádně promícháme. Do velké mísy dáme 2/3 uvedeného množství mouky, přidáme směs mléka a droždí a řádným promícháním si vyrobíme omládek, který necháme 15 minut odpočívat. Mísu přitom máme přikrytou utěrkou. V mezičase můžeme začít loupat cibuli a krájet ji na kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky. K omládku pak přidáme zbytek mouky, lžíci oleje a 1/2 lžičky soli. Řádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme kynout 15 minut. Mezitím dáme (na kousku másla a oleji) na 20 minut podusit veškerou na kolečka nakrájenou cibuli (ve velké pánvi s vysokým okrajem nebo v hrnci), občas promícháme. Zvlášť na menší pánvičce osmahneme rovněž na směsi oleje a másla dozlatova kostičky slaniny.
  • Troubu dáme předehřát na 220 °C (spodní a horní ohřev). Hluboký hranatý plech mírně vymažeme kouskem másla a na pomoučeném vále natenko vyválíme vykynuté těsto, které vzápětí dáme na plech. Těsto by mělo po stranách mít asi 2 cm vysoké okraje. V míse řádně smícháme vajíčka, crème fraîche a zakysanou smetanu. Řádně ochutíme solí a pepřem, trochou mletého kmínu a přistrouháme trošku muškátového oříšku. Poté vmícháme podušenou cibuli a osmahnutou slaninu. Tuto směs vyklopíme na těsto v plechu a rovnoměrně rozetřeme. V předehřáté troubě pak pečeme 45–60 minut uprostřed a ke konci přesuneme na vrchní drážku. Cibulový koláč je hotový, když má zlatavý povrch. Podáváme jej vlažný nejlépe společně se skleničkou burčáku.
  • Tento pokrm se těší velké oblibě ve vinařských regionech Alsaska, Lotrinska a Německa. Podává se zejména v burčákové sezoně, jelikož se chutě burčáku a cibulového koláče perfektně doplňují.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: