Arroz a la cubana (Rýže po kubánsku)

2.8

hodnoceno: 5
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Na rýži
    • 1
      ks cibule
    • olivový olej
    • česnek
    • 2
      sklenice rýže nejlépe kulatozrnná
    • bílé víno nebo vinný ocet
  • Tomate frito
    • cibule
    • olivový olej
    • voda
    • 1
      kostka masox
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • koření podle chuti
    • česnek sušený
    • sušená cibule
    • cukr
    • 1
      plechovka nakládaná loupaná rajčata nebo pyré, ne protlak
  • Na volská oka
    • vejce

Postup přípravy receptu

  • Nakrájíme cibuli na menší kousky. Do větší hluboké pánve dáme olivový olej (nešetříme!), rozpálíme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme asi 2 minuty, než začne cibule zlátnout. Přidáme nevařenou rýži.
  • Tu smažíme spolu s cibulkou, dokud není nahnědlá (ne spálená – nutné míchat!). Poté přilijeme 1 sklenici vody, přidáme sůl a asi 2–3 stroužky oloupaného celého česneku a vaříme.
  • Až se voda vyvaří, dolijeme další sklenici a případně přidáme trochu vína. Opět necháme vyvařit a přidáme ještě jednu sklenici vody a dále vaříme. Po vyvaření třetí sklenice vody by rýže měla být měkká.
  • "Tomate frito" se v ČR nedá sehnat již připravené, proto si jej uděláme. V menším hrnci osmahneme na dostatečném množství olivového oleje jednu na velmi jemno nakrájenou cibuli a přidáme plechovku rajčat, kostku bujónu, koření a vše rozvaříme. Podle potřeby přilejeme vodu, osladíme a dochutíme.
  • Připravíme volská oka – asi 1 ks na osobu.
  • Podáváme tak, že rýži na talíři přelijeme dostatečným množstvím rajčatové omáčky (tomate frito) a navrch dáme volské oko.
  • Vynikající jídlo, se kterým se často setkáte ve Španělsku. Vhodné pro vegetariány.
Zařazení: Přílohy Rýže

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: